Vad är oraffinerad mat?

Vill du ta hand om dig själv och äta nyttigt ska du välja oraffinerad mat. Oraffinerad mat är hälsosam för dig. Är den däremot raffinerad så är den långt ifrån hälsosam. Oraffinerad mat och raffinerad mat är nämligen varandras motsatser. Man kan förklara det hela som såhär: Potatis är en nyttig råvara som plockas upp ur jorden utan några tillsatser. Men gör man sedan om dessa potatisar till pulvermos som man bara behöver blanda vatten så går man miste om många av de nyttiga ämnena som fanns i ursprungspotatisen. Det är inte bara dessa nyttiga ämnen som försvinner utan även vitaminer och mineraler försvinner.
Så potatisen är en naturlig produkt utan några tillsatsämnen. Den var vad man kan kalla oraffinerad mat. En annan regel som brukar stämma är att ju mer raffinerad produkten är, desto fler näringsämnen är det som har gått förlorade i processen.

Så även om det tar lite extra tid att göra eget potatismos är det ändå något man kan tänka på. Hellre att man lägger ner några minuter extra på att mosa potatisarna och på så sätt få i sig alla näringsämnen och vitaminer än att köpa det ohälsosamma, lättlagade och raffinerade pulvermoset.