Vaccination i Stockholm, ingen big deal

vaccination stockholmI vårt land, Sverige, vaccineras var år tusentals barn i skolan och på BVC. Stockholm är inget undantag. När det är dags för vaccinationskliniker i Stockholm radas barnen upp utanför skolsysters dörr, där de ofta berättar skräckhistorier för varandra om hur ont det kommer göra, hur stora nålarna är. Och så klart, för att vara lite extra övertygande så säger dom att det är visst sant, för det har min stora syster, alternativt store bror, sagt till mig när dom tog sin vaccination. Äldre barn i Stockholm, som i resten av landet, som tar sina vaccinationer i skolan är oftast livrädda vid det laget att dom får komma in till skolsyster och ta sprutan i armen, som inte ens känns. Några kommer gråta, några kommer inte röra en min och ännu några andra kommer inte ens gå dit, för deras föräldrar har inte godkänt en vaccination på dom. De barnen skattar sig ganska lyckliga när dom får se sina kamrater gråtandes komma tillbaka till klassrummet. Men frågan är, senare i livet när dom lämnar Stockholm och möter andra barn som inte blivit vaccinerade och får alla sjukdomar som hade kunnat bli förhindrade med en enkel vaccination, kommer dom tacka sina föräldrar då?