Sundare liv med oraffinerad mat

Ett av de vanligaste nyårslöftena är att man ska ta tag i sitt liv och gå ner i vikt. Gymkort införskaffas och chipsen, lösgodiset och läsken kastas ut. Istället frossar man i frukt, grönsaker och nyttiga matvaror. För den som vill ta det hela steget längre så finns det något som heter oraffinerad mat. Detta betyder att maten man köper inte är procuderad, alltså utan tillsatsmedel. Oraffinerad mat betyder även att maten är ren, den är alltså odlad utan bekämpningsmedel och konstgödsel.

För att göra det hela lite enklare så kan man säga att oraffinerad mat är sådan mat som är naturlig och inte har behandlats så mycket. Ett exempel på oraffinerad mat är råsocker.
Motsatsen till oraffinerad mat är raffinerad mat och hela 40 % av alla kalorier vi får i oss är raffinerade. När oraffinerad mat genomgår processer som tar bort viktiga mineraler och tappar sitt näringsvärde, då förvandlas den till raffinerad mat. Detta leder till att energiintaget i maten blir stort men att näringsinnehåller istället blir mycket lågt, alltså motsatsen till vad som är i oraffinerad mat.

Så istället för att förse kroppen med viktig näring och mineraler som oraffinerad mat så gör raffinerad mat tvärtom. Ett bra exempel på detta är juice. Juicen innehåller nämligen inte fibrerna som frukten hade. Så istället för att vara nyttig och ta hand om sin kropp kan man göra motsatsen. Genom att till exempel så utsätter man sin kropp för hög stress när man dricker juice. Kroppen är nämligen inte van att ta hand om fragment från mat, det vill säga raffinerad mat. Med tanke på detta är det ganska konstigt att det inte är oraffinerad mat som ökar utan istället den oraffinerade.

Och inte nog med att denna sorts mat inte är bra för oss, den är inte heller bra för djuren. Man exponerar nämligen de för kemikalier, dessa kemikalier är sedan samma som vi sedan stoppar i munnen.

Många pekar även ut raffinerad mat som den stora hälsoboven som gör att vi i Sverige äter allt mer ohälsosamt och även därför ökar allt mer i vikt. Så även om man köper de där dyra gymkortet och faktiskt lyckas fortsätta med sin träning, även när det börjar närma sig februari så menar många på att det inte spelar någon roll om man inte samtidigt börjar ändra sina matvanor och äta nyttigare, det vill säga byta till oraffinerad mat.